Het moet gezegd worden dat de Provincie de handelaars van Luik en Verviers steunt met hun promotieacties (vzw “Union des Commerçants Verviétois” en in Luik de vzw “Les Ateliers du Commerce”).

Zondag 2 juli:Etappe “Düsseldorf-Luik”

Opstelling van het grote ASO-scherm (kruising tussen de rue de Paris en de Quai des Ardennes – Luik)

Het aanwezige publiek kan de etappe tussen de stad van de start van deze Ronde van 2017, namelijk Düsseldorf, naar de “Cité ardente”, volgen. Ter herinnering, er worden verschillende gemeenten doorkruist. Rond 14 uur komt de proef in de provincie Luik, via La Calamine, Plombières, Welkenraedt, Thimister-Clermont en Herve. Rond 15 uur rijdt het peloton langs de wegen van Soumagne, Olne, Trooz en Chaudfontaine. Rond 17 uur kennen we de winnaar, bij de aankomst aan Quai des Ardennes.

Aankomst mindervaliden van de Ronde van Frankrijk te Luik.

In samenwerking met “Agence pour une Vie de Qualité” kunnen mensen met een handicap, net als de renners van de Ronde van Frankrijk, een beetje vóór de profwielrenners over de eindstreep gaan. Er worden 80 deelnemers verwacht. Ze rijden de laatste honderd meter op het officiële parcours en gaan over de eindstreep.

“Rando’eau VITTEL”

In deze tweede etappe rijden tien wielrenners van de Royal Cycliste Pesant Club Liégeois de laatste tien kilometer voor de finishlijn van Luik.

De Cadets-Juniors

Acht jonge gelicentieerde wielrenners van de provincie Luik doen de eerste 30 en de laatste 30 kilometers van de rit Düsseldorf-Luik. Ze gaan ongeveer 30 minuten vóór de Reclamekaravaan over de eindstreep. Dit zijn jongeren uit de categorieën Cadet (equivalent van “beginneling in België”) 15-16 jaar en junior (idem in Frankrijk) 17-18 jaar. Ze zijn van de volgende clubs: Vélo Club Ardennes, Team Cycliste de Hesbaye, Union Cycliste Seraing, Entente Cycliste de Wallonie, Team Natacha Basse-Meuse.

Publiciteitskaravaan

In afwachting van de ontknoping van de wedstrijd, kan het publiek de beroemde publiciteitskaravaan die zich voor de koers bevindt bewonderen (ongeveer 2 uur voordat de renners passeren). Een op twee toeschouwers komt hoofdzakelijk langs de kant van de weg om dit unieke spektakel bij te wonen. Groot en klein kan dus ongeveer 40 minuten de 170 geanimeerde en gedecoreerde voertuigen bekijken, die 35 merken en/of instellingen voorstellen.

Er zullen ook twee voertuigen van de Service des Sports van de provincie Luik aanwezig zijn, die al deel uitmaakten van de karavaan van Parijs-Roubais en de Ardeense klassiekers. Twee andere voertuig van de Toeristische Federatie van de provincie Luik en van Wallonië-Brussel Toerisme zullen ook van de partij zijn en tot Planche des Belles-Filles (Vogezen) gaan.

Niet ver van de finish kan het publiek genieten van de nieuwe passerelle die het station Calatrava en het Boverie-park verbindt.  Zondagochtend is er de “Batte”: de langste markt van Europa. Even ter herinnering: de eerste zondag van de maand kan men de permanente collecties van de musea gratis bezoeken (onder meer La Boverie en de Grand Curtius). Bezoekers hebben toegang tot de fantastische collecties van het Museum van het Waalse Leven in het opmerkelijke kader van de Cour des Mineurs (vlakbij de Place du Marché). Dé kans om er “Au nom du FOOT” te ontdekken, een internationale tentoonstelling die voor het eerst in België is.

En tenslotte, last but not least, shoppen hoort er ook bij, want het zijn solden. De koopjesjacht kan beginnen.

De fiets op nummer één in de “Cité Ardente”

Een populair evenement rond de fiets, waar de Ronde van Frankrijk zeker ook onder valt, is dé gelegenheid om dit vervoermiddel in de verf te zetten. De fiets krijgt alsmaar meer belangstelling van de Stad.

Luik zet zich steeds meer in voor de ontwikkeling en promotie van de fiets. In het kader van het project “Wallonie-Cyclable” is de infrastructuur verbeterd met een uitbreiding van de fietspaden, dankzij zones in bepaalde wijken waar men 30 mag rijden, dankzij het plaatsen van fietsbeugels en fietsenrekken in de buurt van verzamelplaatsen voor verplaatsingen... Naast verplaatsingen stelt de Stad Luik zich op in het voordeel van zacht vervoer met verschillende formules voor het huren van fietsen: Vélocité (stelt verhuur voor middellange en lange termijn tegen een heel aantrekkelijk tarief voor), het kantoor voor toerisme (fietsen, steps en segways worden aangeboden voor kortere duur, van 2 uur tot 24 uur) en ten slotte Blue-Bike (vanaf het station van Luik-Guillemins).

Deze voorkeur voor de fiets is duidelijk waarneembaar in het kader van #RéinventonsLiège. Op het platform www.reinventonsliege.be, vinden we tal van projecten rond de fiets: ze zijn nu ter stemming voorgelegd en genieten duidelijk een bijzondere aandacht van de stemmers.

Meer informatie over de Ronde van Frankrijk in Luik en over de activiteiten van die dag

Fotoexpositie in het Palais des Congrès (op 2 juli - ontvangstruimte) en aan de aankomst -

(Vanaf 26 juni– Quai des Ardennes, Luik).

De Luikenaar Jim Sumkay vestigt de aandacht op “la petite reine” in de La Cité Ardente (De Vurige Stede), met de expositienaam: “77 histoires belges”. Clichés waarmee u de stad Luik, zijn inwoners, zijn folklore kunt ontdekken. Ze worden tentoongesteld in de ontvangstruimte van het Palais de Congrès (plaats van de ASO-permanentie en de persruimte). In het bijzonder het oude benzinestation van het Quai des Ardennes wordt versierd met een cliché.

Decoratie zichtbaar vanuit de lucht in het provinciaal domein van Wégimont op 20 km van Luik

Het provinciaal domein van Wégimont in Soumagne, zal op het televisiescherm schitteren dankzij een vanuit de lucht zichtbare decoratie die een fiets voorstelt. Een mooi eerbetoon aan de Ronde van Frankrijk in deze groene zone die populair is bij de inwoners van de provincie Luik.

www.visitezliege.be

www.liege.be

Dutch