Mobiliteitsmaatregelen Luik

POLITIE LUIK

Om de toegang zo optimaal mogelijk te maken, is een mobiliteitsplan opgesteld door de Stad Luik en de Plaatselijke Politie, zowel voor de aankomst van de Ronde van Frankrijk (ook voor wie naar Belle-Ile wil gaan om inkopen te doen) als voor het stadscentrum van Luik. Bij dit plan werd rekening gehouden met alle gebruikers, zowel de inwoners als de handelaars als de bezoekers.

Zaterdag 1 juli 2017

Om de montage van de plaats van “aankomst” mogelijk te maken, is een deel van de Quai des Ardennes (tussen de rue de Paris-pont du chemin de fer en de pont de Fétinne, langs de gebouwen), afgesloten voor het verkeer vanaf 20.00 uur.

Hetzelfde geldt voor de rue de Paris, tussen de Quai des Ardennes en de avenue du Luxembourg, evenals de avenue Mahiels, tussen de pont de Fétinne en de avenue du Luxembourg (dus tegenover de kerk St-Vincent). Daarom is er een parkeerzone enkel voor de bewoners van de quartier des Vennes voorzien, op de middenberm van de avenue Reine Elisabeth, vanaf zaterdag 01/07/17 vanaf 18.00 tot zondag 02/07/17, 23 uur.

Zondag 2 juli 2017

 • Vanaf 05.00 uur zet de organisator (A.S.O.) de montage van de installaties verder, met de volgende maatregelen tot gevolg:
 • Het verkeer van voertuigen wordt geneutraliseerd op de Quai des Ardennes, in de richting van Fragnée naar Chênée. In de andere richting, van de pont de Chênée naar de Grosses Battes, mogen de voertuigen nog altijd rijden tot 13.00 uur. Er wordt een omleiding voorzien via de rues Fourneau, Vinâve en Neuve, in beide richtingen.
 • Nog altijd aan de Quai des Ardennes, wordt het traject tussen de tunnel van de Grosses Battes en de pont de Fétinne gesloten. Er wordt een omleiding voorzien vanaf de tunnel des Grosses Battes tot aan de Boulevard de l’Automobile
 • Om 05.00 uur wordt de pont de Fétinne eveneens afgesloten voor het verkeer in beide richtingen. Er wordt een omleiding voorzien via de quai Gloesener, quai Wauters, rue d’Ougrée, rue Vaudrée, place Andréa Jadoule, rue Vaussale om tot bij de les Grosses Battes te komen.
 • Volledige sluiting van de pont de Belle-Ile (Quai des Ardennes). De toegang tot het handelscomplex van Belle-Ile, dat vanwege de solden op zondag 02/07/17 open is voor het publiek, blijft toegankelijk via het knooppunt van de Grosses Battes en via de quai du Condroz.

Vanaf 09.00 uur, voor de montage en de toegang tot de perszaal die geïnstalleerd is in het Palais des Congrès, wordt de rue du Parc afgesloten voor het verkeer. Er wordt een omleiding georganiseerd vanaf de rue Renoz en tot de toegangsweg van de quai de la Boverie. Vanwege deze maatregelen is het ook verboden om te parkeren op de quai de la Boverie tussen de pont de Huy en de pont des Vennes, de place du Parc, l’allée Frédéric Chopin en de square Jean Rey.

Vanaf 10u, en met het oog op de doortocht van de wielrenners die komen van Chaudfontaine, is het verboden te parkeren in de rue des Grands-Prés, bvd de Beaufraipont en rue de la Station.

Vanaf 12u worden weggebruikers aangeraden om uitrit “Chênée”, N39 niet meer te gebruiken, maar om eerder uitrit “Grosses-Battes” te nemen. Uitrit 39 wordt niet afgesloten, maar omgeleid naar Beaufays, via de Voie de l’Ardenne.

Vanaf 13.30u wordt in het traject van boulevard Emile de Laveleye tussen de quai Mativa en de rue de Fétinne (achter kerk Saint-Vincent) in omgekeerde richting gereden en parkeren is er verboden, zodat de voertuigen van de sportdirecteuren door kunnen.

De quai Mativa wordt geneutraliseerd voor verkeer om plaats te maken voor de bussen van de teams. Er komt een omleiding vanaf de quai Gloesener via de pont de Fragnée en van de pont des Vennes via de boulevard de l’Automobile.

Gedurende het hele event blijven het knooppunt van de Grosses Battes en de pont des Grosses Battes toegankelijk in beide richtingen.

De wijken Chênée bas (Lhonneux) en Chênée Thiers blijven toegankelijk via de rechteroever van de Vesder en via de omleiding langs de rue du Fourneau, rue Vinâve en rue Neuve.

Al deze parkeer- en omleidingsmaatregelen worden ten laatste om 23.00 uur verwijderd.

Mensen met een verminderde mobiliteit (MVM)

In Luik wordt er een MVM-ruimte voorzien op de Quai des Ardennes. Inschrijven verplicht bij de Service des Sports van de Provincie Luik

(julien.lefevre@provincedeliege.be; severine.claes@provincedeliege.be 04.237.91.00) vóór maandag 26 juni.

Federale politie

Het ondersteunings- en coördinatiebestuur van de Federale politie van Luik staat in voor de algemene coördinatie van de politiemaatregelen met betrekking tot de doortocht van de Ronde van Frankrijk in België op 2 en 3 juli. Verschillende honderden plaatselijke en federale politieagenten en leerlingen van de politieschool van de Provincie Luik worden gemobiliseerd om de veiligheid tijdens deze gelegenheid te verzekeren.

Mobiliteit van het parcours

Het verkeer op het parcours van de etappes is 4 uur vóór de doortocht van de wielrenners gesloten. De mobiliteit op en in de buurt van deze routes zal waarschijnlijk sterk verstoord zijn. Het publiek wordt aangeraden om op tijd naar het parcours te gaan en het einde van de koers af te wachten (= de doortocht van het voertuig met een groene vlag) alvorens opnieuw naar de routes te gaan na de passage van de wielrenners.

Personen die langs de routes wonen of werken wordt aangeraden om voorzorgsmaatregelen te nemen en indien nodig hun voertuig voordien te verplaatsen. Ook bedrijven die op de route van de etappes gevestigd zijn, worden uitgenodigd om hun leveranciers en klanten op de hoogte te brengen van de beperkte toegankelijkheid op de dag van de koers.

Om veiligheidsredenen is parkeren langs de routes verboden.

Doorgang van voertuigen van een kant naar de andere kant van de routes is enkel mogelijk op bepaalde plaatsen genaamd “points de cisaillement” (afknelpunten). Oversteken is beperkt in de tijd en is enkel toegestaan vóór het begin van de koers (aangegeven door een voertuig met een rode vlag) en na het einde van de koers (groene vlag). Tijdens de doortocht van de koers, d.w.z. van zodra de publiciteitskaravaan voorbij rijdt tot de laatste wielrenner, blijven de afknelpunten gesloten.

De hulpdiensten hebben overal toegang door middel van een bepaalde procedure en het optreden van motorpolitieagenten.

Voor doorgaande weggebruikers, wordt het volgende aangeraden:

 • bereid uw traject vooraf voor;
 • kijk op website trafiroutes.wallonie.be;
 • volg niet blindelings de aanwijzingen van de gps;
 • geef de voorkeur aan snelwegen;
 • verschuif indien mogelijk het tijdstip van uw verplaatsing;
 • luister naar Info trafic (RTBF);
 • respecteer de bevelen van de signaalgevers en politieagenten;

Sluiting van uitritten snelwegen

Een aantal uitritten die rechtstreeks uitkomen op de doorgangsroute van de wielrenners worden vóór en na de proef afgesloten voor het personeel;

Dinsdag 2 juli, enkel uitrit 1 (BATTICE) van de autosnelweg E42 / A27. Het is daarom aangeraden om naar Aubel en omgeving te gaan via uitrit 36 (BLEGNY) van de autosnelweg E40 / A3 en vervolgens de N642 te nemen, en om uitrit 35 (MELEN – SOUMAGNE) die in de buurt van de wedstrijd ligt, te vermijden.

Het station van Guillemins bevindt zich op minder dan 20 minuten wandelafstand van de aankomst. Toeschouwers die er toch met een voertuig naartoe willen, worden uitgenodigd om naar Luik te gaan via uitrit 35 (Avroy-Laveu) van de A602, om naar de parkeerterreinen van het stadscentrum of die in de buurt van het gare des Guillemins te gaan. Uitrit 39 (Chénée) van snelweg E25/A26 is voorbehouden voor voertuigen met een vergunning.

 

Veiligheid

Voor de veiligheid van iedereen wordt op bepaalde plaatsen het fouilleren van toeschouwers voorzien. Er wordt verzocht om geen zakken of andere bagage te dragen aan de aankomst en de start.

De passage van vele voertuigen op de route vormt altijd een risico voor ongevallen. Om dit te vermijden:

 • Hou in het bijzonder kinderen goed in het oog;
 • Steek de straat alleen over op specifiek uitgeruste plekken;
 • Hou dieren aan de lijn.
 • De voertuigen van de publiciteitskaravaan worden van beide kanten van de weg verspreid. Er is dus geen enkele reden om op de weg te gaan of om over te steken om een publiciteitsgadget te ontvangen of op te rapen.
 • Ter herinnering, het gebruik van drones is verboden en wordt bestraft.
 • Ten slotte wordt gevraagd om de inspanning van wielrenners te respecteren door met name te vermijden om aan hun zijde te lopen, hen te duwen, hen te hinderen met vlaggen, selfie-sticks of andere voorwerpen, om rooksignalen te gebruiken enz.

Meer informatie

Service Coordination et Appui Opérationnels

Police fédérale - DCA Liège

47 rue Saint-Léonard

B-4000 Luik

Tel. +32 4 228 94 03

Openbaar vervoer (Tec)

Algemeen principe: het traject van de etappes van de Ronde van Frankrijk is 4 uur voor de doorgang van de wielrenners verboden voor alle verkeer.

Enkel op afknelpunten is dit mogelijk totdat de groene vlag die vóór de publiciteitskaravaan rijdt, voorbij is, dus 2 uur voordat de wielrenners komen. De lijnen die worden beïnvloed, worden omgeleid of stilgelegd of in 2 gesplitst.

Aankomst in Luik op 2 juli

De noodzakelijke omleidingen worden ingesteld voor de beïnvloede lijnen (lijn 4-26-30-31-64-65-377-1011). Er wordt een maximum aantal gelede bussen ingezet op de belangrijkste assen. Er worden eveneens stand-by bussen ter versterking ingezet op overbezette lijnen, op basis van oproepen van chauffeurs in de dispatching.  Voor de controles krijgt de controledienst versterking om het evenement te omkaderen, en er wordt een controleur aan de PC Politie te Natalis voorzien.

Inlichtingen

www.infotec.be

NMBS / SNCB (trein)

De SNCB versterkt een aantal treinen Luik-Guillemins en Verviers-Centraal.

Week-end XL ticket

Alle weekendtickets die geldig zijn van 29 juni 2017 tot 28 augustus 2017 zijn nog altijd geldig van donderdag vanaf 19 uur tot en met maandag. Deze actie geldt zowel voor binnenlandse weekendtickets als voor grensoverschrijdend verkeer naar Maastricht, Roosendaal en Aachen.

Voor een retourticket op eenzelfde dag, komt een weekendticket dus uit als de voordeligste formule (ten opzichte van een standaard ticket) de donderdagen vanaf 19 uur, de maandagen en de vrijdagen tijdens de actieperiode.

Euregio-ticket

Van maandag tot en met vrijdag: ticket geldig voor één persoon.

Zaterdagen, zondagen en feestdagen: het ticket is geldig voor een groep van maximaal 5 personen, waaronder maximaal 2 reizigers van meer dan 12 jaar en maximaal 3 kinderen van minder dan 12 jaar.

Het ticket is geldig als vrij parcours, 1 dag geldig, op de lijnen vermeld op onze website: http://www.belgianrail.be/~/media/dead5edcd35d41ee8f4d3a18bc73ff3c.pdf

Uitzonderlijk worden de gebruiksvoorwaarden van een Euregio-ticket dat gekocht is op 2 juli verlengd tot maandag 3 juli.

 

Dutch