LUIK, ABSOLUUT

Luik is een bestemming die u niet mag missen, met een geniale mix van erfgoed, cultuur, gezelligheid, ontspanning en gastronomie. 

Luik is dichtbij en beschikt over een dicht vervoersnet (verkeersknooppunt, TGV, euroregionale luchthaven) en u kan er daarom uw nieuwsgierigheid botvieren. Zo is er het majestueuze station: een van de mooiste van Europa en symbool van de Luikse vernieuwing.

 

La gare de Liège-Guillemins (architecte S.Calatrava) / tourisme fluvial sur la Meuse © Province de Liège

DE HISTORISCHE STADSKERN

De place Saint-Lambert is de historische stadskern van Luik. Dit plein staat in het teken van het imposante Paleis van de Prinsbischoppen waar verschillende stijlen, maar voornamelijk Gotiek en Renaissance, aan bod komen.

Het Perroen - symbool van de gemeentelijke vrijheden - ligt op de place du Marché, een belangrijke locatie in het Luikse dagelijkse leven. In het stadscentrum troeven geschiedenis, erfgoed en cultuur elkaar af, met elegante straten die getuigen van het prestigieuze verleden van de stad en met tal van musea.

Ook oude wijk van l’Île ligt in de historische stadskern. In deze voetgangerswijk bevindt zich de Sint-Pauluskathedraal, maar ook tal van mooie winkels (zowel commerciële galerijen, grote ketens als gespecialiseerde boetieks), schouwburgzalen, bioscopen, cafés en restaurants.

      

Le Palais provincial de Liège © Province de Liège / La Place du Marché © Studiopress-NL-GuyvanGrinsven

HET PLATTELAND IN DE STAD!

Buiten de ordelijke parken, is er ook de wandeling op de hellingen van de Citadel (die 3 sterren kreeg in de Groene Michelingids) die u zeker niet mag missen. 

Kleine trapjes, portieken en ouden muren, poorten die moeten geopend worden, binnenplaatsjes, het oude begijnhof Saint-Esprit en de Tour des Vieux-Joncs zorgen voor de charme van dit stukje platteland in de stad, met de Citadel als hoogtepunt. 

Vanuit deze landelijke plek hebben we een ideaal panorama van de stad. Wie genoeg moed heeft, kan de trappen (374 treden!) van de Montagne de Bueren beklimmen.

Coteaux de la Citadelle à Liège 

Les Coteaux de la Citadelle © Ville de Liège

LUIK EN HAAR MUSEA

In de stad, die gekenmerkt wordt door haar geschiedenis en drang naar moderniteit, zijn heel wat musea ondergebracht: Grand Curtius, Aquarium, museum van het Waalse Leven, schatkamer van de Kathedraal, enz.

Het park La Boverie - met zijn rozentuin, de Tour Nicolas Schöffer en de nieuwe passerelle - is een geprivilegieerde plek om te wandelen. In het park ligt La Boverie, het museum voor schone kunsten van Luik, met haar ruimte voor gerenommeerde tijdelijke exposities in samenwerking met het Louvre.

Musée Boverie - Architecte Ricciotti Photographe Verpoorten 

Liège: le Musée de la Boverie (architecte Rudy Riccioti © Ville de Liège Marc Verpoorten) / Le Musée de la Vie Wallonne © Province de Liège

LUIK: SENSATIES, EMOTIES, ONTMOETINGEN

Er zijn maar weinig steden met 200.000 inwoners waar een opera is, een filharmonisch orkest, tientallen theaters waaronder het Théâtre de Liège, een olympische schaatsbaan, musea, biennales, muziekfestivals, volksfeesten zoals die van 15 Augustus.  

Luik is al langer tot buiten de landsgrenzen bekend vanwege de gezelligheid en het nachtleven, in het bijzonder de Carré.

Er zijn honderden brasseries en bistro’s. “Pèkèt”, “café liégeois”, bier, wafels en bouletten zijn onze bekendste specialiteiten. Vanaf de eerste zonnestralen worden de terrasjes buitengezet en trekt de stad veel volk aan.

Zondagochtend is er de “Batte”: de langste markt van Europa. Kortom, Luikenaars vervelen zich zelden. Wie hen bezoekt weet dat maar al te goed!

  

Le marché de la Batte, le dimanche matin à Liège / Les terrasses / Les gaufres de Liège © Ville de Liège

  

Photos: le théâtre de Liège / la Cité Miroir / L'Opéra Royal de Wallonie © Ville de Liège

INFOS:

Stad Luik

Toerisme Stad Luik : www.visitezliege.be

Dutch