Verviers haalt de Ronde van Frankrijk terug

Sinds een aantal weken hult de stad Verviers zich in de kleuren van de Ronde van Frankrijk.

Decoratie van de stad

 • De bloemperken en rotondes van de stad zijn beplant in het teken van de ontvangst van de Ronde. De rotondes Kermadec + Laboru zijn gedecoreerd met de kleuren van de Grande Boucle met bloemen, panelen, silhouetten van wielrenners enz.
 • In de stad bevinden zich een vijftigtal kakemonos (openbare verlichting en straatmeubilair.
 • Realisaties van de kunstafdeling van het Athénée Verdi
 • 11 fietsen in papier-maché in de uitstalramen van de lege cellen
 • 30 gedecoreerde fietswielen aan de inkom van het station en in de uitstalramen van de lege cellen in het stadscentrum aan te brengen muurfresco’s in het station
 • stickers die op de uitstalramen moeten worden geplaatst: uitstalraam van de oude Optique Point de Mire – Place du Martyr
 • tekeningen en fietswielen in het uitstalraam van de vroegere Blokker Pont Saint Laurent
 • - zeilen met tekeningen op promotiekubus
 • - uitvoering van stedelijk breigoed door de Régie de quartier d’Ensival
 • - 12 poorten van het Harmonie-park met truitjes
 • - 4 bomen in rue du Brou (centrale rotonde aan de as Spector / Tom Taylor
 • -3 bomen voor brasserie “chez Georges” en de Eglise des Récollets.
 • - 4 bomen aan as C&A
 • - 3 bomen voor Forem
 • - bomen plaats Vieuxtemps
 • - Handelaren organiseren “Le Tour des Vitrines”: ze decoreren hun uitstalramen en organiseren een wedstrijd om fietsen en fototoestellen te winnen.
 • - Inwoners van de stad worden uitgenodigd om hun gevels te versieren in de kleuren van de Ronde.
 • - een reuzetrui op het gebouw van de Grand Poste (8m/5m)
 • - zeil op Grand Bazar
 • - vlaggen in de vorm van een truitje over het hele parcours
 • - stripexpositie (tot 7 juli, bibliotheek van Verviers).
 • - Sinds 2 juni is er in de bibliotheek van Verviers een tentoonstelling van een selectie niet uitgegeven stripwerken en -bladen (Hausman, Thiel, Walthery…). Deze bladen zijn speciaal getekend voor de aankomst van de Ronde in Luik, in 2012.
 • - De Stad Verviers organiseert 2 wedstrijden (een in het gemeentelijke tijdschrift, een ander op de officiële Facebookpagina: facebook.com/verviers): verschillende prijzen waaronder 2 plaatsen Parijs op 23 juli!
 • - Gedurende de maand juni wordt een toeristische rally voorgesteld aan de leerlingen van het gemeentelijk onderwijs (antwoorden op de uitstalramen van het stadscentrum). Tijdens de musical Lekeu (1 juli in de Harmonie) worden 2 stukken speciaal gecomponeerd door David Reyes als eerbetoon voor de Tour.

Maandag 3 juli, etappe “Verviers-Longwy”

Maandag 3 juli is de Ronde van Frankrijk opnieuw in Verviers, 41 jaar na de eerste doortocht. De hoofdstad van het water heeft de eer en het plezier om de stad van het vertrek te zijn, want om 12.15 uur gaat de koers richting Longwy.

Een nieuw kostuum voor Tchantchès

Tchantchès verlaat zijn Musée d’Outre-Meuse om aan boord van de Vesder te komen om de “Witte Trui” van de Ronde van Frankrijk in ontvangst te nemen.

Dorp van vertrek

Voor het sportieve aspect, kan het publiek ook animatie-evenementen bijwonen in de buurt van het “Dorp van vertrek”, naast het gerenoveerde station van Verviers. Buiten deze zone verdelen mascottes van verschillende merken gadgets uit aan de fans van de Ronde. Dit alles vindt vóór de doortocht van de publiciteitskaravaan plaats (twee uur voor het vertrek). Daarna is er ook nog een voorstelling van de wielrenners op een groot podium (omstreeks 11 uur). Ten slotte vindt het “fictief” vertrek plaats ter hoogte van de rue d’Ensival, en de wielrenners doorkruisen het stadscentrum over 5 km.

Village Carrefour (van 10 uur tot 17 uur, place du Martyr)

Stands met regionale producten en plaatselijke verenigingen, voor groot en klein. In dit “dorp” kan het publiek de koers live volgen op een groot scherm, terwijl de kinderen kunnen genieten van tal van animatie-evenementen.

Demonstraties van bike trial en BMX (van 10.45 tot 17 uur, rue du Marteau, Pont-aux-Lions en place du Martyr)

De demonstraties worden gegeven door twee grote kampioenen: in BMX is dat Arnaud Dubois, de eerste Belg die meedeed aan de Olympische Spelen in deze discipline, in bike trial, Thierry Klinkenberg, wereldkampioen en 11 keer Belgisch kampioen.

Concert des Gauff’ (om 14u, Cour Fisher)

De Belgische groep treedt op aan de Cour Fisher, ambiance verzekerd op “Verviers plage”.

Choreografie gefilmd vanuit de lucht, in stadium Bielmont

De dansers van de groep Fabienne Henrot voeren een choreografie uit die gefilmd kan worden door de helikopters die boven de Ronde van Frankrijk vliegen.

U vindt alle informatie op www.verviers.be/letour

De Ronde op het Circuit van Francorchamps

Voordat ze naar Frankrijk gaan, passeert het peloton langs Theux, Jalhay, Stavelot en Trois-Ponts. Als topmoment van de dag gaat de Ronde langs het circuit van Spa-Francorchamps en zijn bekende Raidillon. Het publiek kan dit grootse spektakel bijwonen, want het heeft gratis toegang tot de tribunes.

De karavaan is volgens het uurrooster van het ASO voorzien voor 10.57 uur en de wielrenners passeren om 12.55 uur. Het publiek kan de koers van dichtbij volgen van zodra ze in de Source binnenkomen, tot bovenaan de Raidillon. Uiteraard zijn de tribunes ook toegankelijk op deze plek en aan de andere kant van de piste op het terras van het gebouw van de Pitlane. De rest van het parcours (tussen Raidillon en Blanchimont) is zichtbaar van de gebruikelijke plaatsen, namelijk het vertrek van de routes die open zijn voor het publiek langs de piste.

De karavaan en de wielrenners komen binnen langs de Source en gaan weer buiten in Blanchimont (Source-Raidillon, Combes, Double Gauche, Blanchimont). Vóór en na de doortocht, zullen er motors op de piste zijn (Journée DG Sport moto, het gaat niet om een motorwedstrijd, maar om een trackday).

Om naar het Circuit te gaan (Te voet! Geen voertuigen ter plekke, maar parkings zijn toegankelijk), de ingangen zijn: Ster, Combes en Blanchimont.

Uitrit 10 Francorchamps wordt gesloten om 9.15 uur.  Na dat uur is de toegang tot het circuit enkel mogelijk via uitrit 11 Malmedy, de N62 en de ringweg, om aan de inkom van “Ster” te geraken (door op die manier het dorp Francorchamps te vermijden).

Uitrit 10 Francorchamps wordt gesloten om 9.15 uur.  Na dat uur is de toegang tot het circuit enkel mogelijk via uitrit 11 Malmedy, de N62 en de ringweg om aan de inkom van “Ster” te komen (door op die manier het dorp Francorchamps te vermijden).

 

Dutch